Bewustwording!

Wat kan ik als werkgever doen? Bewustwording!

Gezien de aantallen mantelzorgers, 1 op de 6 werknemers, is de kans groot dat u nu al of in de nabije toekomst werknemers heeft die naast hun dagelijkse werk oom mantelzorg verrichten. Omdat zij gemiddeld 15 uur per week aan mantelzorgtaken besteden is er sprake van een dubbele belasting en de helft voelt dat ook zo en ervaren daarin problemen. Wat kan ik als werkgever doen om te voorkomen dat mijn medewerker overbelast raakt met alle gevolgen van dien zoals bijvoorbeeld een ziekmelding?

Bewustwording

Een mantelzorgvriendelijke organisatie vraagt niet om duur nieuw beleid te ontwikkelingen. Het begint met bewustwording. En daarna samen te zoeken naar maatwerk oplossingen. De eerste vraag die u zich moet stellen is of het thema mantelzorg onderwerp is binnen uw organisatie, bij u als werkgever, bij leidinggevenden, maar zeker ook bij de werknemers zelf. Mantelzorg overkomt je, je doet het gewoon en kiest er niet bewust voor, je voelt het als een plicht om voor je hulpbehoevende ouder of chronisch zieke partner of kind te zorgen of een gehandicapt familielid. Je doet het gewoon ook naast je dagelijkse werk. Het is belangrijk dat u zich als werkgever daar bewust van bent:

  • Bewustzijn over wat mantelzorg is en wat de impact ervan kan zijn als mensen werk en mantelzorg combineren
  • Bewustzijn over wat u er als werkgever aan kunt doen om het thema mantelzorg binnen uw organisatie bespreekbaar te maken én te houden.
  • Bewustzijn over wat het u als werkgever oplevert om het thema werk en mantelzorg op de agenda te zetten én te houden
  • Bewustzijn over hoe u uw mensen kunt faciliteren in het vinden van een goede balans tussen werk en mantelzorg.
  • Bewustzijn over hoe het thema in het bestaande HRM beleid kan worden geïmplementeerd.

Zie ook 10 x waarom………

NaoberLoket Noordenveld is een initiatief van:
Ondernemerscontact Noordenveld
Oosteinde 7A
9301 ZP Roden
www.ocn-noordenveld.nl
Tel: 06 - 41 90 49 44

© 2020 NaoberLoket Noordenveld

Disclaimer
Alle door NaoberLoket Noordenveld ter beschikking gestelde bestanden zijn gratis te gebruiken. Gebruik van de bestanden is geheel voor eigen risico en verantwoordelijkheid. Regelmatig worden er nieuwe handige downloads toegevoegd.